top of page

Gelecek Elektrikte mi ? Mars’ta mı ? Yoksa Metaverse’te mi ?

  • Yazarın fotoğrafı: Uğur YILDIRIM
    Uğur YILDIRIM
  • 24 Haz 2022
  • 2 dakikada okunur

Avatarlarımızın kullandığı elektrikli otomobillerle Bebek'te tur atmamız yakındır.


Facebook’un adını Meta’ya çevirmesi ve sanal arsa satışlarında yaşanan talep patlaması ile çok hızlı giriş yaptığımız metaverse pazarının 5-10 yıl içerisinde küresel ekonomiye 8 trilyon dolar kazandıracağı öngörülüyor. Son dönemde adından sıklıkla bahsettiren yeni ‘sanal dünya’, metaverse’ten maalesef kaçış yok. Öyle ki 2023’ün en popüler kelimesinin ‘meteverse’ olacağı çok da uzak görünmüyor. NFT ile birlikte bugün kripto para dünyasında gördüğümüz metaverse alanlarında araziden giysiye, sanat eserlerinden otomobile fiziksel dünyanın bir kopyasının yaşanmaya başladığını ve ekonomik ölçeğinin dikkat çekecek boyutlarda olduğunu görebiliyoruz. Evet evet yanlış duymadınız metaverse dünyasında otomobillere olan ilgi hiç de az değil. Geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan ‘metaverse’ aleminde sanal arsa satışları son sürat devam ederken, hatta İstanbul’un sahil kesimindeki arsalar bile satılmışken bizlere düşecek tek şey avatarlarımızla bu işi çözmek olacak. Nasıl mı? Tabi ki, Metaverse gerçeği ile!!!


Metaverse, her ne kadar günümüzde hedeflenen gerçekliğe göre halen soyut bir kavram olsa da şimdiden milyonlarca doların döndüğü bir sektör haline dönüştü. Moda, mobilya, inşaat ve daha birçok sektörün markaları bu yeni evrende artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanacak. Kıyafetler ve mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Bunun yanında bu sanal dünyada da kişiler ve evler için sanal ürünler satılacak. Şimdiden bazı markalar bu sanal ürünlere satmaya başladı bile. Bugün statik olarak mağazalardan otomobil satın alınırken metaverse’te bir galeriden seçilen otomobil şehrin sanal caddelerinde kullanıldıktan sonra satın alınabilecek. Aracın tüm özellikleri sanal dünyada gerçek gibi incelenebilecek, duyu sensörleri ile gerçek deneyimin uyandırdığı tüm unsurlar hissedilebilecek. Bazılarımıza halen kurgu gibi gelse de yaşananlar hiç de öyle değil. Çünkü artık insanlar vakitlerinin çoğunu sanal evrende geçirdikleri için gerçek dünyadaki zenginliğin sembolü lüks saat, araba ve aksesuarlar yerine onları sanal ortamda öne çıkartacak bu NFT’lere para harcamayı tercih ediyorlar.


Evet az önce otomobil demişken herkesin şimdilerde hayali olan elektrikli otomobillerle ilgili de benzer bir metaverse çılgınlığı yok değil. Enerji Bakanımız, elektrikli otomobiller için 1 milyar dolarlık yatırım devreye alınacak açıklamasını yapadursun insanlar sanal evrende çok daha büyük paralar harcayarak bu yeni dünya düzeninde kendilerine yer edinmeye başladılar bile. Özellikle arsa satışlarındaki patlamalar pek çok insanın bu yeni sanal dünyaya daha çok ilgi duymasına neden oldu. İlginin artmasında bir önemli konu da birçokları, bu evrende kişilerin, kendi temsilcileri olan üç boyutlu avatarlar yaratıp bunları kullanabileceği gerçeğine odaklanmaları. Haksız da değiller. Çok yakında her birimizin avatarları olacak ve biz de o avatarlarımızla sanal bir evrende yaşayacağız. Onlar bizim yerimize alışveriş yapacak, konserlere gidecek, gezilere katılacak, defileleri izleyecek daha neler neler… Yani elektrikli otomobillerin gerçeğine daha binemeden, elektrikli gelecekten daha tam olarak faydalanamadan avatarlarımız sayesinde bu dünyayı biraz da biz yaşayacağız anlaşılan. Metaverse evreninde satın alacağımız elektrikli otomobillerle artık Demet Akalın’ın o meşhur şarkısındaki gibi biz de spor bir elektrikli otomobile biner Bebek sahilde 3-5 tur atarız. Belki o sırada yürüyüşe çıkmış olan Demet Akalın’ın avatarıyla da Bebek Kahve’de bir şeyler içeriz  Kim bilir? Metaverse evreni bekleyin Türkler geliyor! 


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere Saygı & Sevgi


Yazar : Ulaş KÖKÇE


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page